Tips

Tips när din bebis börjar äta mat! Här ger vi tips på vad du kan tänka på när din bebis börjar äta mat. Vilka haklappar är bäst? Hur får man bort ingrodda fläckar? Vad är bra att ha med på utflykten eller flygresan?

Artikeln innehåller annonslänkar.

Saker att äta med

Köp några skedar att ha hemma

När du börjar med smakportioner är det bra att ha några skedar hemma. Här rekommenderar vi en lite längre sked med ett långt handtag som gör det enklare att ta upp mat från en burk eller skål när du matar din bebis. Prova dig fram vilken sort just ditt barn föredrar. Och lite senare när ditt barn börjar lära sig att äta själv med bestick är det bra att ha några uppsättningar hemma.

Vilka tallrikar är bra att ha till din bebis?

För att slippa diska hela tiden kan det vara skönt att ha några tallrikar att att servera maten ur! När ditt barn blivit lite äldre och ska få lära sig att få upp maten med sked är det enklare med en djup skål. Vissa perioder kan det vara så att ditt barn slänger tallriken på golvet och då kan det vara bra med en modell som går att sätta fast i bordet.

Bästa vattenflaskan

En vattenflaska att ta med i vagnen när ni är på språng är en bra investering som dessutom kommer behövas på förskolan. Vi gillar den här som är fri från BPA, ftalater, bly och andra gifter. Äter du hemma kan det vara smidigt med en pipmugg. Inför förskolestarten kan det vara bra om ditt barn tränat på att dricka ur ett vanligt glas utan pip. Då passar det bra med ett glas i melamin eller i rostfritt stål så att det inte går sönder så lätt om den hamnar i golvet.

Tillbehör som underlättar

Satsa på en bra stol

För att din bebis ska kunna äta måste den sitta ordentligt. Denna stol kan ditt barn ha i många år och är därför en bra investering som även har ett bra andrahandsvärde men det finns många modeller på stolar i alla prisklasser. Om du vill låta ditt barn plocka maten själv kan det även vara bra med en bricka som sitter fast där ditt barn kan få utforska maten själv. Det kan komma perioder då ditt barn vill klättra ur stolen och då passar en sele bra.

En stavmixer är en riktigt bra hjälp i köket

Om du vill laga egen mat till din bebis underlättar en stavmixer eftersom den hjälper till att göra maten slät. Den är en riktigt bra hjälp när du vill mixa puréer, grytor eller smoothies men går att använda till mycket även efter bebistiden.

Gör egen glass

Det är roligt och gott att göra egen glass med glassformar. Det är också ett enkelt sätt att få i din bebis lite extra energi vid sjukdom. Här finns tips på smoothies som passar att göra glass på.

Storkok

För att slippa stå och laga mat varje dag kan det vara skönt att laga storkok och frysa in färdiga matlådor. Vi rekommenderar matlådor i glas eftersom matlådor i plast kan innehålla hormonstörande ämnen.

Skydda kläderna med en haklapp

Det finns många fina hakklappar. som skyddar kläderna från fläckar. Gärna någon som är heltäckande och som ditt barn inte kan dra av.

Tvätta din bebis efter måltiden

Tvätta din bebis runt munnen

Efter måltiden vill man gärna tvätta av sitt barn och ett miljövänligt tips är tvättlappar i ekologisk bomull. De går att tvätta och är mer skonsamma än hushållspapper som kan kännas hårt mot en liten barnkind. Annars är dessa ett alternativ som inte innehåller lika många kemikalier som annars kan finnas i våtservetter. Om din bebis blir torr om kinden tipsar vi om den här krämen.

Bästa schampot för dig och ditt barn

Även håret kan behöva sig en omgång och då är det viktigt att satsa på schampoo och tvål som inte innehåller skadliga kemikalier. Bruns Schampo är parfymfritt och extra milt och kan även användas för vuxna. Perfekt om du vill tvätta håret samtidigt som du har ditt barn med dig. Använder ni badleksaker tipsar vi om badleksaker gjorda av naturgummi eftersom mjuk plast kan innehålla hormonstörande ämnen.

Få bort fläckar från kläderna

Får du fläckar på kläderna är den här guld värd. Den tar bort de värsta fläckarna och räcker dessutom väldigt länge. Gnugga in tvålen och låt verka en stund innan du tvättar plagget i maskinen. Har du fått blåbär, körsbär eller andra bärfläckar kan man hälla på kokande vatten. Barn har känslig hy så välj gärna ett parfymfritt tvättmedel och tvätta kläderna utan sköljmedel.

Borsta tänderna

Vid vissa tidpunkter kan det vara svårt att borsta tänderna om din bebis inte vill öppna munnen. Denna modell har hjälps oss eftersom det varit enklare att komma åt tänderna.

Utflykt eller semester med din bebis

Solskydd för små barn

Barn under ett år ska helst inte smörjas in med solkräm då de innehåller kemikalier som kan vara skadliga för små barn. Detta solskydd är den ekologiska solkräm som fått bäst i test. Se till att ditt barn har heltäckande kläder och en solhatt. Är ni på stranden skyddar en uv-dräkt eller uv-tröja mot solens strålar. Det finns många fina modeller på solglasögon för bebisar.

Resa med bebis

Tillbehör till resan

Ska du resa bort med din bebis kan det vara praktiskt att ha en bärsele så att du samtidigt kan bära din egen packning och ha händerna fria. Det kan vara skönt att ha en lite smidigare vagn som inte väger lika mycket som vagnen du har hemma och då passar en resevagn bra. Vill du ta med dig din stora vagn rekommenderar vi att du skyddar den med en väska.

Lock för öronen

För att undvika att din bebis ska få lock i öronen vid start och landning när ni flyger kan du låt din bebis dricka vatten, suga på en köpt klämmis, eller om du vill fylla en med eget innehåll.