Barnsparande – vad ska man tänka på?

Ge ditt barn de bästa förutsättningarna genom att tidigt sätta upp ett månadssparande! När man får en bebis är det många dyra inköp, exempelvis matstol, som måste göras vilket är en belastning i hushållskassan. Vi rekommenderar ändå att du så tidigt som möjligt kommer igång med ett sparande. Det behöver inte vara stora belopp, viktigast är att ditt barnsparande blir av!

Inlägget innehåller annonslänkar

Spara pengar till barn

Genom att varje månad spara 500 kronor som du sätter i på ett konto så får du efter 18 år 108 000 kronor. Om du istället sparar samma belopp, men väljer att spara i fonder med en årlig avkastning på 8% så får du efter 18 år drygt 230 000 kronor. Ett riktigt bra startkapital till en insats till en lägenhet till exempel. Hur gör man då om man vill komma igång med att spara pengar till sitt barn?

Spara i fonder eller aktier?

Ska man spara till barn i fonder eller i aktier? Det beror lite på vad du har för intresse och hur mycket tid du vill lägga ner. Enklast är att sätta upp ett automatiskt månadsspar där du väljer ut några indexfonder som du fyller på i varje månad. Här kan du köpa fonder till en lägre avgift. Är du intresserad av aktier och tycker det är roligt rekommenderar vi att du sätter upp en egen aktieportfölj till ditt barnsparande.

Barnsparande i ISK eller KF?

ISK står för investeringssparkonto och du kan välja att spara fonderna eller aktierna på ett ISK i ditt barns namn. Nackdelen med denna kontoform är att ditt barn får tillgång till pengarna på 18-årsdagen, något som kanske inte är helt optimalt alla gånger. Istället kan du välja att spara pengarna i en kapitalförsäkring i ditt eget namn men med barnet som förmånstagare. Du har då full kontroll över pengarna, och kan välja själv när pengarna ska betalas ut till barnet.

Lämna en kommentar