Bilresa med bebis!

Inlägget innehåller annonslänkar

Bilresa med bebis! Här kommer några tips när du ska ut och åka bil med din bebis. När kan man byta ut babyskyddet mot en bilbarnstol? Bästa knepen om din bebis gråter? Vilken matsäck är bra att ha med?

När är det dags att byta bilbarnstol?

Babyskyddet används från nyfödd till ca nio månaders ålder, plus minus någon månad beroende på barnens vikt och längd. Riktlinjen för när det är dags att byta till en bakåtvänd bilstol är när ditt barn kan sitta själv utan stöd. Senast när bebisens huvud är i linje med babyskyddets högsta punkt. Det går dock att byta från sex månaders ålder. Vi har tre barn och de två första var väldigt ledsna när vi åkte bil när de satt i babyskyddet, vilket gjorde att vi bytte vid sex månaders ålder. När barnet sitter i en bilbarnstol får de en högre position i bilen vilket ger bättre sikt ut genom sidofönstrena och bakåt. De blev mycket nöjdare och bilresorna blev mycket smidigare. Fördelen med babyskyddet är att om bebisen somnar är det behändigt att låta dem sova kvar i babyskyddet och lyfta med dem in.

Bakåtvänd bilbarnstol från 6 månader

Den bakåtvända stolen kan användas från 6 månaders ålder upp till 4-5 år beroende på längd och vikt. När toppen på barnets öronen är i linje med stolens högsta punkt på stolen har ditt barn vuxit ur stolen. Enligt ett nytt regelverk, UN r129, måste barn i hela Europa sitta i bakåtvänd stol upp till minst 15 månader. Det är 5 gånger säkrare att färdas bakåtvänt. Se därför till att du väljer en stol som kan växa med ditt barn exempelvis genom att längden på ryggen, att huvudskyddet går att höja samt möjligheten att öka benutrymmet.

Bilbarnstol som fått bäst i test

Denna modell har vunnit bäst i test hos Folksam, Auto Motor und Sport & Bäst-i-test.se och är plusmärkt. En plustestad stol innebär bland annat att ditt barn inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision. Den räcker upp till 25 kg, cirka 5 år och har justerbart benutrymme. Denna modell har också fått högt betyg i Folksams test och är plusmärkt men ligger lite lägre i pris, samma med den här modellen.

Är det säkert att köpa en begagnad barnstol?

Om du ska du köpa en begagnad bilbarnstol måste du vara helt säker på att den inte varit inblandad i någon olycka. Det kan finnas spänningar i materialet som inte syns utanpå. Materialet åldras och får med tiden sämre krockegenskaper. En bilbarnstol har en livslängd på ca 10 år och babyskydd fem till sju år. Om du ska köpa en begagnad bilbarnstol ska det vara av någon du känner och litar på. Är du osäker är det bäst att köpa en ny.

Hur får man en lyckad resa?

  • Försök om möjligt att tajma bilresan med bebisens sovtid. Den här bilstolskudden ökar chanserna att din bebis sover lite längre.
  • Ha gärna med lite nya leksaker eller leksaker din bebis inte sett på ett tag. Låt din bebis riva i några prassliga tidningar eller papperslappar under uppsikt.
  • Ha alltid matsäck med till dig själv! Är din bebis nöjd så är det lika bra att köra på och då är det onödigt att stanna för att du är hungrig.
  • Är barnet vaket kan det underlätta att läsa en bok, spela musik eller att sjunga.
  • Se till att ditt barn har en torr blöja och är mätt.
  • Distrahera ditt barn! Vi bilade runt i Florida i en månad när vårt mellanbarn var 10 månader. Bilturerna gick väldigt bra tack vare att vi hade med oss flera påsar majskrokar som distraktion.
  • Se till att din bebis får röra sig ordentligt när ni stannar genom att ligga på en plan yta.

Håll koll på temperaturen när du åker bil

Låt det inte bli för varmt i bilen! Varma bebisar som får solen i ögonen är arga, ledsna bebisar som har svårt att komma till ro. Solskydd som du fäster med sugproppar på fönstret eller en mörk handduk och några klädnypor lindrar solens varma strålar, men även en handfläkt. En solhatt kan också vara bra att ha med. Kom ihåg att ge din bebis vatten att dricka. Denna vattenflaska är fri från BPA, ftalater, bly och andra gifter.

Lösa objekt kan innebära fara vid kollision

Tänk på att alla lösa objekt vid en olycka blir extremt tunga och kan orsaka stor skada om de flyger runt i bilen, likt rysk roulette. Om ni låter ert barn titta på film på en surfplatta är det viktigt att tänka på att den kan bli ett farligt föremål vid en kollision. Vi rekommenderar då detta sparkskydd med en smart låsfunktion som inte kan gå upp vid en olycka. För att enklare se ditt barn om det sitter i baksätet är speglar en bra hjälp.

Matsäck att ha med

När man reser med bil kan det vara svårt att veta vad som finns att tillgå när man stannar för en paus. Vi rekommenderar att du tar med något du lagat själv eller som du vet att ditt barn gillar. Exempel på mat som är bra att ta med sig är grötpinnar, bananpannkaka, muffins eller ett kokt ägg. Glöm inte att ta med en heltäckande hakklapp så att kläderna hålls rena!

Följ oss gärna på Instagram.

3 svar på ”Bilresa med bebis!”

  1. The next time I read a blog, Hopefully it doesnt fail me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I actually thought you would have something useful to say. All I hear is a bunch of moaning about something that you could fix if you werent too busy searching for attention.

    Svara

Lämna en kommentar