Tips på bra barnkläder

När det kommer till barnkläder är det verkligen en djungel många gånger. Det pratas om kill- och tjejkläder, olika färgkombinationer och mer därtill. Oftast placeras det in i olika fack också, dels efter just kill- och tjejkläder, men också efter färg och form, sött, fint, coolt, ekologiskt, märken och så vidare. Det kan då vara svårt att veta vad som egentligen är bra barnkläder och inte. Vad du som förälder behöver inhandla till förskolestarten, och hur mycket som behövs.

Vad är bra barnkläder

En grundtanke du kan ha när du ska klä ditt barn, är att satsa på kläder efter säsong. Du bör välja kläder som är både praktiska och sköna för barnet att bära. Anpassar du kläderna efter hur mycket barnet rör sig och efter vädret, så har du goda förutsättningar för att din telning ska tycka att det är toppen att vara utomhus. Ett sätt att anpassa barnets kläder är att använda dig av den så kallade lager-på-lager-tekniken.

Lager-på-lager-principen

 • Underställ
 • Mellanlager
 • Ytterlager.

Genom att kombinera kläder enligt den här principen, kan ditt barn vara ute i nästan vilket väder som helst utan att frysa. Ett underställ i merinoull är absolut att rekommendera till barn, eftersom det även värmer i vått tillstånd. Låt mellanlagret bestå av byxor och tröja i fleece och avsluta med en vinteroverall eller vindtäta byxor och jacka. Den här principen kan du med fördel anamma även som vuxen.

Lämpliga barnkläder

Tänk på att klä barnet i lämpliga kläder efter:

 • Vilket väder det är
 • Hur gammalt barnet är
 • Hur aktivt barnet är.

Att barnets kläder är rymliga är viktigt så att barnet kan röra sig fritt och fortfarande hålla värmen. Välj kläder i mjuka, sköna material som ull, bomull och fleece och gärna då ullfleece som är bättre för miljön. Lite stretch ökar dessutom följsamheten.

Ekologiska barnkläder

När du väljer att handla ekologiska baby- och barnkläder väljer du det som är bäst för både ditt barn och miljön. Håll utkik efter bland annat dessa märkningar:

 • GOTS (Global Organic Textile Standard)
 • Bra miljöval
 • Svanen.

Det finns fler märkningar som visar om ett klädesplagg är ekologiskt eller inte, men de ovanstående är de vanligaste. Det innebär att kläderna har producerats på ett hållbart sätt, samt att de inte innehåller något som är farligt för barnet.

Idag kan du hitta ekologiska barnkläder i nästan vilken affär som helst. Oftast är det också tydligt uppmärkt, vilket gör att det är lätt att hitta. Samtidigt bidrar du till en bättre miljö och kläderna är dessutom både snygga och bekväma.

Ta hand om barnets hud

Något som kan vara bra att ha på förskolan/skolan är också en kräm som återfuktar huden eftersom huden under höst- och vinterhalvåret får utstå en hel del. Kika gärna efter ett parfymfritt alternativ till ditt barn. På freshface.se hittar du en hel del bra tips om återfuktning och vad huden behöver.

Undvik däremot att tvätta eller smörja in barnet precis innan ni ska till att gå ut. Fukten kyler istället ner barnets hud och tar bort det skyddande fettlager som naturligt finns i huden. Barnet kan då dessutom få köldskador och huden andas sämre.

Är du ute efter något extra varmt till din bebis i kylan, kan du kika in på muslinfilt.se. De listar de bästa babyfiltarna – tips på filtar som är ekologiska och otroligt mjuka, samt praktiska.

3 svar på ”Tips på bra barnkläder”

 1. The next time I read a blog, Hopefully it doesnt fail me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I actually thought you would have something useful to say. All I hear is a bunch of moaning about something that you could fix if you werent too busy searching for attention.

  Svara

Lämna en kommentar